Botulinumtoxin

Rynkor uppstår med tiden i takt med att huden förlorar fukt, volym och elasticitet. Ett samband finns också med de mimiska muskler som finns i ansiktet men uppstår även på grund av tyngdkraftens verkningar.

Botulinumtoxin (btx) är läkemedel som har en muskelavslappnande inverkan på särskilt utvalda muskler och ger en positiv effekt mot minskande/ förebyggande av rynkor. Även hudens kvalitet förbättras då talgproduktion och porer minskar.

Förutom skönhetsinriktade behandlingar kan botulinumtoxin även användas för att hjälpa personer som har besvär med svettproduktion i händer och armhålor, tandgnissel samt spänningshuvudvärk.

Botulinumtoxin ger inte något permanent resultat. 

Hållbarheten av effekten är individuell, generellt (90%) håller det 3-5 månader. För fåtalet patienter något kortare än 3 månader och för några lite längre än 5 månader. 

 

En muskel som behandlats med botulinumtoxin återfår gradvis sin funktion vanligen inom 3 - 4 månader efter behandlingstillfället. Redan efter ca 2 månader börjar muskeln alltmer röra på sig och effekten är helt borta efter 4 ca månader. För att bibehålla effekten bör man upprepa behandlingen 2-3 gånger per år.

Blockad av svettkörtlar varar längre än för muskler. Effekten kan sitta kvar upp till 7- 9 månader.

BEHANDLINGSOMRÅDEN

Bekymmersrynka

Rynkor mellan ögonbrynen är dynamiska rynkor som uppstår när musklerna drar samman huden på samma plats och sätt om och om igen.

I de allra flesta fall räcker det med en toxinbehandling för att bli av med bekymmersrynkan. I vissa fall kan rynkan vara så kraftig att man även behöver komplettera med en fillerbehandling i området.

FRÅGOR & SVAR

GÖR DET ONT?

Behandlingen utförs med en mycket tunn nål. Smärta upplevs olika. De flesta tycker inte att det gör nämnvärt ont. Vissa stick känns möjligen lite mer men smärtan försvinner omedelbart efter injektionen.

FÖRE BEHANDLING

Behandlingen föregås alltid av en konsultation, vilket kan göras i direkt anslutning till själva behandlingen.

Tillsammans med din behandlare säkerställs om toxin är en lämplig behandling.

EFTER BEHANDLING

Du kan återgå till normal aktivitet direkt efter behandlingen.

Om behandlingens resultat inte motsvarar förväntad effekt är du välkommen på ett återbesök men tidigast efter 14 dagar och inom 4 veckor.

Ett återbesök är kostnadsfritt.