Hårborttagning - Diodlaser

November 22, 2016

(En av våra snygga kunder som inte ville vara delaktig i  Mustaschkampen) Hihi! 

 

 

Hur fungerar vår Diode-laser?
Ljuset från lasern strålar ned i huden via håret och värmer upp pigmentet på hårrötterna till ca 70 grader och bidrar till förstörelse av hårsäcken. 

Dosen anpassas efter hud och hårfärg för att uppnå bästa resultat med minimala bieffekter. I jämförelse med andra metoder är riskerna minimala med diode-laser då den samtidigt kyler ned huden ytligt med en inbyggd kylare. Diode-lasern verkar enbart på hårsäckar i tillväxtfas.

 

Hur går behandlingen till?
Då ljus hud ger bäst resultat så kan man tänka på att inte sola 2-4 veckor före och efter behandlingen. Pigmentförändringar kan minska effekten av behandlingen. Man ska raka av håret på behandlingsytan strax innan man utför behandlingen. Man får även tänka på att inte vaxa, bleka eller plocka håret då laser enbart har effekt på en hårsäck med hårrot. Vi rakar dig inte på kliniken.

 

Hur många behandlingar krävs?  

Det är nödvändigt med flera behandlingar innan alla hår är borta då enbart hårstrå i tillväxtfas behandlas. För varje behandling upphör nästan all hårväxt på den behandlade ytan under 1-3 månader. Härefter sker en viss återväxt. Man räknar med att antalet hår minskar med ca 20-30 % efter varje behandling. Man får då en successiv utglesning av hårväxten. 

 

Antalet behandlingstillfällen varierar mellan person till person då behandlingen enbart har effekt på aktiva hårsäckar. Hårsäckar i vilande fas saknar pigment och det bidrar till att man inte kommer upp till upphettningsfasen. Vanligen får man räkna med ca 6-8 behandlingar för att uppnå önskat resultat, ibland fler, ibland färre. Variationen är som sagt individuell och man kan aldrig garantera max antal behandlingar innan behandlingsserien. Bästa resultat får man om man följer behandlingsintervallet för det specifika området. Intervallet skiljer sig åt beroende vart på kroppen man behandlar. Vi informerar dig om ditt intervall vid konsultation/behandling.

 

Gör det ont?

Ja, lite. Själva behandlingen av diode-laser brukar ändå upplevas mindre smärtsam än många andra metoder. Man upplever impulserna som varma stick som snabbt går över, och detta mildras ytterligare tack vare det inbyggda kylsystemet. Vid ytterligare dämpning för känsliga områden kan bedövningssalva användas.
Vilotiden mellan behandlingarna varierar mellan 4-10 veckor, i inväntan på att dina hårsäckar ska aktiveras pånytt.

 

Efter behandling?
Efter en behandling kan viss rodnad uppstå i huden. I vissa fall även små svullnader som anses vara helt ofarliga och försvinner vanligtvis efter 24-48h. Viktigt att tänka på att inte klia eller riva upp i huden efter en behandling, samt smörja in väl med kräm. Sedan ska man även tänka på att skydda sig väl inför en eventuell solexponering genom att använda höga solskyddsfaktorer (Spf 50+) i framförallt 2-4 vekor efter behandlingen.

 

Vem kan behandlas?
Generellt brukar man säga att lasern ser bäst vid ljus hud samt mörka håstrån. Alla människor har olika hudtyper men som regel gäller ju ljusare hy och mörkare hår, desto bättre och snabbare resultat erhålles. Mörkhyade människor är svåra att behandla pga den rika pigmenteringen i huden där risken för brännskador är stora. Dock finns det en viss justering av pulsstyrka och pulstid som går att anpassa till viss grad. Personer med gråa eller vita hår kommer ej att uppnå en permanent effekt då pigment saknas i håret.

 

Vad bör man tänka på efter behandlingen? 

Avstå från att solbada de närmaste veckorna (2-4 veckor) efter behandlingen då huden i det behandlade området kan ha blivit mer känslig för solljus. Efter det kan man åter exponera sig för solen som vanligt. Man kan använda makeup på det behandlade området

 

Varför måste behandlingen upprepas? 

Ett hårstrå växer under en viss tid för att sedan vila några månader innan det ramlar av. Hår växer och vilar inte lika länge på olika delar av kroppen. Detta betyder att när man behandlar ett område på kroppen så vet man inte vilka hårstrån som vilar (telogen, catagen fas) eller växer (anagen fas). Det är bara växande hårstrån som IPL- och/eller laserutrustningen förstör hårroten på. Man måste därför behandla samma områden flera gånger.

 

Är håret borta för all framtid? 

Forskning pekar på att ett växande hårstrå som behandlats med laser inte växer tillbaka. Däremot kan håranlag som slumrat under några år till årtionden aktiveras p g a hormonell påverkan. Detta rör sig då om nya hårstrån.


Observera! Vid medicinering, graviditet, diabetes samt andra hormonförändringar i kroppen är det viktigt att du informerar oss om detta vid konsultation/inför behandling.

 

 

 

Please reload

Senast inlägg

Temakväll november

November 6, 2019

1/3
Please reload

Tidigare inlägg

November 6, 2019

August 29, 2019

January 18, 2019

April 20, 2018

February 26, 2018

Please reload

Please reload

Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook
  • Instagram